Pašdarināts degvīna tipa dzēriens - kandža ir alhaholu saturošu šķidrumu pārtvaices produkts.
Kandžas darināšana Krievijā īpaši izplatījās jau 15.-16gadsimtā.Nedaudz
vēlāk krievu muižnieki šo māku ieveda ari Latvijā.Tomēr šķiet, ka vieni
no pirmajiem latviešu valoda iespiestie šā procesa plašāki apraksti un
destilēšanas aparātu attēli ievietoti 1904. gadā Vecmīlgravī dibinātās
pretalhahola biedrības "Ziemeļblāzma" izdevumos. Pretalhahola
biedrības "Ziemeļblāzma" 20.gasimta sākima izdotajā grāmatā "Dzidrais
avots, Lasāmā grāmata atturības veicināšanai skolā un mājā" rakstīts:
Lai pašreizējās krīzes laikā nevajadzētu indēties ar nezināmas izcelsmes spirta «krutkām», ieteicam, kā pašiem mājas apstākļos tikt pie laba dzēriena, saucamās «Dzimtenes».
Pirmām kārtām, vajag iegādāties destilējamo aparātu, un tad tik jāsāk gādāt izejvielas.
Te dažas receptes, lai varētu pagatavot vienu litru dzēriena. Raudzēšanai jāņem tikai stikla vai emaljēts trauks.
Pirmais un visvienkāršākais paņēmiens ir; 1 kg cukura, 1 paciņa maizes rauga un 0,5 kg sausā maizes kvasa. Raudzēšanas laiks atkarīgs no temperatūras, apmēram 8–12 dienas.