Pašdarinātā degvīna izgatavošanas tehnoloģijas Lai iegūtu labu degvīnu, brāgu sāka raudzēt vecā Mēnesī, bet destilēt jebkurā laikā, izņemot jaunu Mēnesi © Pašdarināts degvīna tipa dzēriens - kandža ir alhaholu saturošu šķidrumu pārtvaices produkts.
Kandžas darināšana Krievijā īpaši izplatījās jau 15.-16gadsimtā.Nedaudz
vēlāk krievu muižnieki šo māku ieveda ari Latvijā.Tomēr šķiet, ka vieni
no pirmajiem latviešu valoda iespiestie šā procesa plašāki apraksti un
destilēšanas aparātu attēli ievietoti 1904. gadā Vecmīlgravī dibinātās
pretalhahola biedrības "Ziemeļblāzma" izdevumos. Pretalhahola
biedrības "Ziemeļblāzma" 20.gasimta sākima izdotajā grāmatā "Dzidrais
avots, Lasāmā grāmata atturības veicināšanai skolā un mājā" rakstīts:
Caur
rūgšanu tiek cukuru saturoši šķidrumi pārvērsti alhaholiskos.Šādai
pārveidošanai tomēr ir zināmas robežas. Šķidrums var būt ļoti bagāts ar
cukura vielām, rūgšana tomēr mitējas, jo alhahols iztaisa no visa
šķidruma 16%, kaut arī būtu vēl ļoti daudz cukura jāraudzē. 16% alhahola
ir diezgan, lai nonāvētu rauga sēnītes, kuras cukuru pārstrādā. No
dienvidus vīnogām, kuras saldākas par mūsu vīnogām, dabū vīnu ar ļoti
lielu alhahola daudzumu. Šis stiprais vīns pie tam ir ļoti salds, jo
viņā ir ļoti daudz neizraudzēta cukura. Ja nu gribetu kādu šķidrumu
dabūt stiprāku par 16% alhahola, tad vajag alhaholiskā šķidrumā ūdeni no
alhahola šķirt. Šī šķiršana ir viegli iespējama, kaut gan šie arī nav
viens no otra tā izšķirami kā pupas no zirņiem. Alhahols pie 78 grādiem
siltuma pārvēršas garaiņos un aizlido projām. Ūdens tik pie 100 grādiem
sāk vārīties. Ja vīns tiek stipri sakarsēts, karstums aizdzen alhaholu
un kas pāri paliekas ir galvenā kārtā ūdens. Kad šo bēgli grib dabūt,
tad vajag viņu noķert tad, kad viņš grib bēgt. Veči!
Kādi fūzeļtrauki? Kādi zilie graudiņi, vairākkārtēja destilācija,
pervačoka grādi, un padomjlaika receptes receptes? Tas viss ir vēsturē!
Palasiet internetā par rektifikācijas kolonnām. Pats tādu sev uzlodēju!
Ideja tāda, ka šajā kolonnā spirts destilējas vairākas reizes pie viena
destilēšanas pasākuma. Ārā nāk 92 % spirts! Termometrs vajadzīgs tikai
tāpēc, lai zinātu kad jāsāk tecināt, un kad jābeidz. Tiklīdz temperatūra
sāk celties (uz beigām), un spirta saturs nokrītas uz apm 85 %, tā
slēdzam nost. To visu atšķaidam ar destilētu ūdeni, izlaižam caur aktīvo
ogli (lai garša maigāka) un manta exelenta! Brāgas recepte!
Aizmirstam visu to čakaru ar iesaliem, graudiem, kartupeļiem, un maizes
raugiem! Maizes raugs ir maizei! Tas nesaražos gana daudz spirta. Arī
piegarša kandžai nebūs jauka. Tātad pērkam šim pasākumam speciāli
paredzētu raugu, ar visiem vitamīniem un piedevām. 8 kg cukura, 21 litru
ūdens, un pēc piecām dienām mums ir brāga ar apm. 18-20 % spirta
saturu! Un tas ir apm 4l 92% spirta! Tātad apm. 18 pudeles degvīna 0,5l
tilpumā! Ir nopērkamas arī dažādas piedevas - viskijs, džins, konjaks, un ko vien sirds vēlas!
Savu aparātu taisīju apm. pēc šādas shēmas! Tiešām iesaku!
Smalkāk par to stobru ir te: http://bedrerec.blogspot.com/2009/10/kandzas-aparats_30.html
|